Get Adobe Flash player

Over het WK 2014

 

Toewijzing aan Brazilië
papagaaitjeBegin 2003 had de FIFA aangekondigd dat het toernooi zich als gevolg van het roulatiesysteem in Zuid-Amerika zou afspelen. Op 19 januari 2003 meldde de Zuid-Amerikaanse voetbalconfederatie CONMEBOL dat Argentinië, Brazilië en Colombia interesse hadden in de organisatie. De leden van de CONMEBOL konden zich van december 2006 tot april 2007 daadwerkelijk kandidaat stellen voor het toernooi. Enkele weken later, op 17 maart 2003, stemden de Zuid-Amerikaanse voetbalbonden unaniem om Brazilië als kandidaat te steunen. Dit als eerbetoon aan het Braziliaanse voetbal en om de solidariteit onder de Zuid-Amerikaanse voetbalbonden te onderstrepen. Ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter sprak zich tijdens een persconferentie in 2006 uit voor een toernooi in Brazilië.

 

landkaartjeIn december 2006 stelde Brazilië zich officieel kandidaat. Colombia deed hetzelfde enkele dagen later op 19 december. De interesse van Argentinië is niet omgezet in een officiële kandidaatstelling. Op 11 april 2007 trok Colombia zich officieel terug waardoor Brazilië de enige officiële kandidaat was.

 

Brazilië had vervolgens tot eind juli van dat jaar de tijd om de kandidatuur te vervolledigen, bijvoorbeeld met de noodzakelijke politieke garanties. De FIFA bracht in september een inspectiebezoek waarvan uiterlijk 1 november het verslag zou moeten verschijnen. Op 17 november stond oorspronkelijk de bekendmaking van de gastheer gepland, maar dit is uiteindelijk 30 oktober 2007 geworden.

 

brasil2014Dat de toewijzing door de aanwezigheid van slechts één kandidaat een formaliteit zou zijn, stond formeel niet vast. Tijdens een ontmoeting met de pers op 15 mei 2007 zei de voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter het volgende over het WK 2014: "Op het moment is er slechts één kandidaat, Brazilië. Maar vergis u niet, ondanks dat er slechts één kandidaat is, zullen we de eisen niet veranderen. De lat blijft op dezelfde hoogte liggen." Blatter bevestigde eerder al dat ook landen buiten Zuid-Amerika in overweging genomen zouden worden als blijkt dat geen enkele Zuid-Amerikaanse kandidatuur aan het vereiste kwaliteitsniveau kon voldoen. Er zou Australische  en Amerikaanse interesse zijn geweest om eventueel het toernooi in 2014 te organiseren. De slogan van het toernooi is "All in one rhythm", oftewel "alles in één ritme".

 

Speelsteden/stadions:
stad Sao-PauloDe Braziliaanse voetbalbond heeft 18 stadions voorgedragen uit 17 staten. Oorspronkelijk wilde de FIFA tussen de 8 en 10 gaststeden maar het is ingegaan op een verzoek van de Braziliaanse voetbalbond (CBF) om 12 gaststeden in 12 verschillende staten aan te wijzen. Na een uitgebreide analyse samen met het organisatiecomité heeft de FIFA in mei 2009 12 gaststeden aangewezen. In januari 2009 trok Maceió zich terug. De afvallers in mei 2009 waren Belém, Campo Grande, Florianópolis, Goiânia, en Rio Branco.

 

saopauloIn juni 2010 werd bekend dat niet in het stadion Morumbi in São Paulo wordt gespeeld omdat de stad geen garanties kon geven om de financiële problemen rond de verbouwing van het stadion dat in 1960 werd gebouwd, op te lossen. De FIFA en het Braziliaanse organisatiecomité overleggen nog met de stad om te kijken hoe toch in de grootste Braziliaanse stad gespeeld kan worden. Een paar maanden later werd bekend dat in São Paulo wordt gespeeld in een nieuw stadion dat voor de club SC Corinthians Paulista wordt gebouwd. Het zal een capaciteit krijgen van ten minste 65.000 zitplaatsen. Hier wordt de openingswedstrijd gespeeld.

 

rioOp 27 juli 2011 maakte de FIFA bekend dat de finale wordt gespeeld in het Maracanã in Rio de Janeiro. In oktober 2011 heeft de FIFA bekendgemaakt dat de openingswedstrijd dus in het Novo Estádio do Corinthians in São Paulo zal worden gespeeld. Ook bepaalde de FIFA dat de halve finales in Mineirão in Belo Horizonte en in Estádio Nacional de Brasília gespeeld zullen worden. Daarnaast maakte de FIFA ook nog bekend dat de troostfinale net als de openingswedstrijd in het Novo Estádio do Corinthians in São Paulo gespeeld zal worden.

 

logo-wk-transparantLogo:
In 2010 werd het logo gepresenteerd door de president van Brazilië en FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Het logo bestaat uit drie handen die samen de World Cup voorstellen. De handen zijn in geel en groen, de kleuren van de Braziliaanse vlag.

 

mascotte2014brazilie2Mascotte
Op 25 november 2012 werd de mascotte van het WK 2014 bekendgemaakt. Zijn naam is Fuleco, een samenstelling van de woorden 'Futebol' (voetbal) en 'Ecologia' (ecologie); ook spelen veel Braziliaanse voetballers onder een spelersnaam eindigend op '-eco'. De naam Fuleco werd in een internetpeiling verkozen boven 'Amizade' en 'Júbilo'. Fuleco is een geel-blauw driebandgordeldier (lokaal 'tatu-bola' genoemd), een soort die alleen in Brazilië voorkomt en daar dreigt uit te sterven. Het driebandgordeldier kan zich bij gevaar oprollen tot een bal.

 

balBal
De nieuwe voetbal voor het WK voetbal in Brazilië zal Adidas Brazuca heten. Een miljoen Brazilianen konden zich op het internet uitspreken over de opvolger van de Zuid-Afrikaanse Adidas Jabulani. De namen "Bossa Nova" en "Carnavalesca" moesten het afleggen tegen Brazuca, dat 70% van de stemmen kreeg. Brazuca is het woord waarmee de Brazilianen de nationale trots in de Braziliaanse manier van leven aanduiden. Het symboliseert emotie, trots en welwillendheid.

nieuws oranje worldcup2014

nieuws worldcup2014

 alleoranjesites

 

adverteren

voetbal-nieuws

adverteren

 

mascotte2014brazilie