Get Adobe Flash player

Sao Paulo

stad Sao-PauloHet is niet de hoofdstad, dat is Brasilia. En ook niet de meest aansprekende stad van het land, dat is Rio de Janeiro. Maar São Paulo is wel degelijk de grootste stad van Brazilië. Maar liefst 21,4 miljoen wonen, ongeveer, in de stad en de bijbehorende voorsteden. Hiermee is het te vergelijken met New York en laat het metropolen als Moskou, Los Angeles en Peking ver achter zich. De stad is vooral bekend door zijn hoogbouw.

 

Lees meer...

Porto Alegre

Stad Porto AlegreEr zijn weinig speelsteden in Brazilië waar een jas geen overbodige luxe is, maar wie naar Porto Alegre gaat doet er goed aan om naast zwemkleding ook een jas of dikke trui mee te nemen. Dit is namelijk de meest zuidelijke en daardoor ook meest koude speelstad van het komende WK. Porto Alegre heeft anderhalf miljoen inwoners en wie door de stad loopt, zal veel Argentijnse en Uruguayaanse invloeden herkennen.

Lees meer...

Belo Horizonte

Stad Belo HorizonteBelo Horizonte is de op drie na grootste stad van Brazilië. De stad heeft 2,5 miljoen inwoners en als we de voorsteden erbij optellen, zijn het er zelfs 4,5 miljoen. Het is de hoofdstad van de staat Minas Gerais en hoewel het in Brazilië bekend staat als industrieel groeicentrum, telt de stad ook ruim driehonderd sloppenwijken. Belo Horizonte ligt op ongeveer 850 meter boven zeeniveau en het weer is eigenlijk twaalf maanden per jaar goed.

Lees meer...

Brasilia

stad BrasiliaHet is, al jaren, een aardige quizvraag: wat is de hoofdstad van Brazilië? Nee, het is niet Rio de Janeiro. En nee, ook niet São Paulo. Het enige juiste antwoord is Brasilia. In 1960 werd Brasilia tot hoofdstad benoemd, een eer die voorheen Rio de Janeiro had. En dat terwijl Brasilia zeker niet de grootste stad van het land is, er wonen 'slechts' twee miljoen mensen.

Lees meer...

Cuiaba

stad BrasiliaEén van de minder bekende, maar tegelijk meest gevreesde steden van het komende WK is Cuiaba. Dat laatste heeft vooral te maken met de ligging, waar we in een volgend kopje op ingaan. Cuiaba zelf is relatief klein, voor Braziliaanse begrippen. Er wonen ongeveer 550.000 mensen en het is de hoofdstad van Mato Grosso, één van de grootste staten van het land.

Lees meer...

Curitiba

stad CuritibaOm verschillende redenen zal Curitiba, voor voetballers, één van de meest populaire speelsteden van dit WK zijn. De temperatuur is dik in orde en het ligt relatief dicht bij Rio de Janeiro, waar veel landen hun trainingskamp beleggen. Het is de hoofdstad van Parana, één van de twee Braziliaanse staten die grenst aan Paraguay. In Curitiba wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen, in de hele region zelfs zo'n 3,2 miljoen. Hiermee is het de zevende stad van het land.

Lees meer...

Fortaleza

stad FortalezaFortaleza. Wie wel eens op vakantie geweest is in Brazilië, of gekeken heeft naar reisgidsjes, zal de naam ongetwijfeld kennen. De Noord-Braziliaanse badplaats staat bekend als een soort paradijs, waar gemiddeld veel meer vrouwen zijn dan mannen. Niet voor niets is een reisje naar Fortaleza voor veel Nederlandse mannen iets dat hoog op het verlanglijstje staat.

Lees meer...

Manaus

manausEen blik op de kaart van Brazilië geeft aan dat Manaus een buitenbeentje is. De stad ligt in het noord-westen van het land en de afstand naar alle afstanden speelsteden is groot. Toch is Manaus zeker niet zomaar een uithoek, het is een miljoenenstad en de hoofdstad van het Braziliaanse amazonegebied. Het is misschien wel de meest bijzondere stad van het land en met name voor natuurliefhebbers is het een feest om Manaus te bezoeken.

Lees meer...

Natal

stad natalHelemaal aan de oostkant van Brazilië, aan de Atlantische Oceaan, ligt Natal. Het is de hoofdstad van de staat Rio Grande do Norte, maar valt qua grootte wat in het niet bij andere speelsteden. Een miljoenenstad is Natal zeker niet, al loopt het inwonersaantal wel ieder jaar op. Maar de stad moet het, als badplaats, vooral hebben van het toerisme. Natal heeft prachtige, lange stranden en is alleen al om die reden aantrekkelijk voor veel buitenlandse gasten.

Lees meer...

Recife

stad recifeSommige buitenlandse plaatsnamen kan je maar beter niet vertalen naar het Nederlands. Want Recife klinkt mooi, maar eigenlijk is het niets meer dan het Portugese woord voor 'rif'. De stad kreeg deze naam omdat een groot, langgerekt rif de stad beschermt. Het is de hoofdstad van de staat Pernambuco en in Recife wonen ruim anderhalf miljoen mensen.

Lees meer...

Rio de Janeiro

stad rioHoewel het niet de hoofdstad is, is Rio de Janeiro voor veel mensen dé stad van Brazilië. Wie aan Brazilië denkt, denkt vooral aan de prachtige stranden van de Copacabana, het carnaval in Rio en het reusachtige en imposante standbeeld van Christus de Verlosser op de 710 meter hoge Corcovado-berg. Dit standbeeld haalt alle ansichtkaarten en dat is niet voor niets, want het kijkt uit over de stad.

Lees meer...

Salvador

stad salvadorSalvador is qua inwoneraantal de derde stad van Brazilië, na Sao Paulo en Rio de Janeiro. De complete naam van de stad is São Salvador da Bahia de Todos os Santos, wat vertaald 'Heilige verlosser van de Allerheiligenbaai' betekent. Salvador, de hoofdstad van staat Bahia, is vooral bekend geworden als bakermat van de Braziliaanse vecht-dans capoeira. Het is een stad met veel Portugese en Afrikaanse invloeden. Het capoeira is ook door Afrikaanse slaven geïntroduceerd.

Lees meer...

nieuws oranje worldcup2014

nieuws worldcup2014

 alleoranjesites

 

adverteren

voetbal-nieuws

adverteren

 

mascotte2014brazilie